Bike parking around Squires Student Center just got a little easier thanks to a recently-installed bike parking corral. 

The five new bike racks (three eight-loop and two five-loop racks) located at the Haymarket Theatre entrance along Alumni Mall, are the culmination of a student-run project funded through the Virginia Tech Office of Sustainability’s Green RFP Program. Each year, the office seeks proposals from students and student groups for campus sustainability projects that support Virginia Tech’s Climate Action Commitment, with a strong focus on energy conservation and efficiency. The program was established in 2010 to give students an opportunity to help trailblaze Virginia Tech’s campus sustainability efforts. Since 2010, the program has approved 65 student proposals totaling more than $654,000.

The new bike corral is a tangible reflection of Virginia Tech’s biking culture — and commitment to enhancing alternative transportation options. According to the Alternative Transportation Department, over 55 percent of the campus population uses alternative transportation methods, such as bicycles, to commute to and from campus.

“The new bike corral is a testament to students’ hard work and dedication to building a more sustainable future at Virginia Tech,” said Chris Kiwus, associate vice president and chief facilities officer. “We’re elated by the continued success of the Green RFP program and look forward to more projects being put into action across campus.”